قرآن، منبع بسیاری از دانشها، علوم و آگاهیها است ولی بر اساس آنچه که بسیاری از بزرگان دینی و کارشناسان این عرصه بیان میکنند از آنجایی که مسلمانان آنچنان مراجعهای به آن ندارند جامعه آنان همواره با مشکلات بسیاری در طول تاریخ گرفتار بوده است. بخشی از مفاهیم آیه 30 سوره «فرقان» به توجه نکردن مسلمانان به کتاب آسمانیشان میپردازد در این آیه آمده است:
«پیامبر (در روز قیامت از روی شکایت) میگوید: پروردگارا قوم من این قرآن را رها کردند »این آیه، از گلایه پیامبر اسلام(ص) سخن میگوید و آن حضرت چون «رحمةللعالمین» است نفرین نمیکند.
امام رضا(ع) فرمود:«دلیل آنکه در نماز، قرآن میخوانیم آن است که قرآن از مهجوریت خارج شود» در روایات آمده است: هر روز 50 آیه از قرآن را بخوانید و هدفتان رسیدن به آخر سوره نباشد. آرام بخوانید و دل خود را با تلاوت قرآن تکان دهید و هرگاه فتنهها همچون شب تاریک به شما هجوم آوردند، به قرآن پناه برید.نخواندن قرآن، ترجیح غیرقرآن بر قرآن، محور قرار ندادن آن، تدبر نکردن در آن، تعلیم ندادنش به دیگران و عمل نکردن به آن، از مصادیق مهجور کردن قرآن است. حتی کسی که قرآن را فرا گیرد؛ ولی آن را کنار گذارد و به آن نگاه نکند و تعهدی نسبت به آن نداشته باشد، او نیز قرآن را مهجور کرده است.